Historien om styrketræning og seneskader: Lægen der ville sprænge sin achillessene.
- Christian Simonsen
- 30. okt. 2022
- 1 min læsning
Opdateret: 16. okt. 2023

Effekten af styrketræning på senerelatede smerteproblematikker begyndte at blive dokumenteret i litteraturen efter den svenske ortopædkirurg, Dr. Alfredson, i et desperat forsøg, forsøgte at springe sin egen achillessene.
Tilbage i 1990’erne havde Dr. Alfredson vedvarende smerter i sin achillessene som på trods at diverse konservative behandlingsformer (ikke kirurgiske behandlingsmetoder) fortsat havde smerter. Grundet den manglende effekt af den behandling Dr. Alfredson havde modtaget, spurgte han sin chef om muligheden for et kirurgisk indgreb. Chefen afslog denne muligheden, eftersom Dr. Alfredsons smerter ikke var invaliderende nok. Frustreret over ikke at blive tilbudt en operation, besluttede Dr. Alfredson at forsøge at overbelaste hans achillessene i udtalt grad med tung træning med intentionen om at forværre hans tilstand, således hans chef ikke ville kunne afslå et kirurgisk indgreb. Interessant var dog, at resultatet af den tunge træning havde den modsatte effekt end forventet, med det resultat at hans smerter helt forsvandt og hans funktion blev genoprettet. Denne træningsprotokol bliver i dag refereret til “The Alfredson eccentric heel drop protocol”.
Eccentrisk træning som “The Alfredson eccentric heel drop protocol” tager udgangspunkt i, er siden blevet undersøgt nærmere og sammenlignet med andre typer træningsprotokoller. I den forbindelse har man fundet ud af tilsvarende og bedre effekt af moderne tung og langsom styrketræning, hvorfor anbefalingen har bevæget sig væk fra eccentrisk fokuseret træning til tung og kontrolleret styrketræning. Tung styrketræning har ikke kun vist sig at være effektiv til behandling af achillessenetendinopatier men også springerknæ/Patellatendinopti med samme overbevisende resultater.
Comments